(VIDEO) Amanat Terakh!r Dari Tan Sri Muhyiddin Yassin Buat Ramai Rasa Seb@k

KUALA LUMPUR: “Saya mungkin Perdana Menteri paling pendek memegang jawatan, tetapi saya kira telah buat apa yang difikirkan perlu untuk menyelamatkan n.yawa, rakyat jelata, tentukan mereka ada makanan di atas meja dan n.yawa mereka selamat.”

Itu antara amanat terakhir disampaikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perjumpaan dengan pegawai Jabatan Perdana Menteri (JPM) di pejabatnya, hari ini.

Dalam video berdurasi 24 minit yang dikongsikan Muhyiddin menerusi Facebook itu, beliau berkata, walaupun menerajui kepemimpinan negara dalam tempoh paling singkat, tugas yang dipikulnya agak luar biasa kerana perlu berper4ng dengan p.andem1k C0V1D i9.

“Dalam setahun atau lebih 17 bulan ini tugas dan tanggungjawab yang saya terpaksa pikul agak luar biasa, ia tempoh yang amat s.uk4r dan belum pernah terjadi sebelum ini.

“Namun, kerana ia adalah satu amanah, kita cuba untuk buat yang terbaik untuk negara,” katanya.

Muhyiddin berkata, peletakan jawatannya bukan bermakna perjuangan untuk rakyat berakhir begitu sahaja, beliau tidak menolak kemungkinan akan kembali menerajui kepimpinan negara.

“Waktu saya dit3ndang (dip.ecat) oleh Datuk Seri Najib Razak (Perdana Menteri ketika itu), saya tak ambil banyak masa untuk kemas pejabat, cuma ambil satu novel diberikan oleh kawan.

“Saya tak ada sebarang r.ahsia di dalam laci, surat r.ahsia, tidak ada. Sebab saya tahu saya tak patut buat perkara yang s.alah. Jadi inilah kehidupan, apa yang berada di atas, boleh turun ke bawah, tetapi apa yang berada di bawah, Insya-Allah akan kembali semula,” katanya sambil diiringi tepukan oleh kakitangan JPM.

Menegaskan pendiriannya, Muhyiddin berkata, beliau istiqamah untuk menolak unsur penye.lewengan seperti r.asu4h dan mer0mp4k duit rakyat.

“Soal r.asu4h tak boleh (toleransi), sebab hukvmnya h.ar4m, begitu juga orang yang mer.omp4k. Sebab itu saya tegak berdiri, istiqamah atas dasar prinsip undang-undang dan hukvm. Tapi ramai juga yang lupa, kerana itu saya sanggup bercakap apa yang benar, walaupun pah1t.

“Nasihat saya, perjalanan kita ini, laluan sahaja untuk sampai ke jannatun naim, jadi pertimbangan kita bukan duniawi. Sebab itu bagi saya hilang jawatan PM itu duniawi, saya tak boleh bawa ke mana pun,” katanya.

Beliau turut menyangkal pandangan sesetengah pihak yang mendakwa kerajaan pimpinannya ga.g4l menangani penul4ran C0V1D i9.

“Pada saya, apa yang diperkatakan orang ramai bahawa (k.erajaan) tidak melakukan perkara yang sepatutnya adalah s.alah.

“Jemaah Menteri yang saya bentuk, kita siang malam (uruskan) C0V1D i9, siang malam, pagi subuh tengok data. L.ockdown tak berhenti sampai sekarang kerana kita terpaksa buat begitu. Ada pihak kata ia tidak berapa berkesan tapi ia banyak selamatkan ny4wa orang ramai.

“Jadi semalam, saya p.utuskan untuk kali terakhir, bagi membuka lebih banyak sektor dan ia akan berterusan hingga akhir tahun, semua sektor emkonomi boleh dibuka,” katanya.

Beliau turut mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih dan memohon maaf kepada semua pegawai yang berkhidmat serta berpesan untuk semua penjawat awam terus melakukan yang terbaik demi kesejahteraan rakyat.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: BH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*