50 M4yat Dibuang Ke Laut, Pati Berhimpit Dalam Bot Busuk Untuk Masuk Malaysia

BAYANGKAN 50 m4yat dibu4ng ke laut kerana telah meninggaI dunia, satu keadaan yang amat menger1kan, pada masa sama menyed1hkan.

Datang tanpa diundang dengan menaiki bot besar, ratusan pendatang tanpa izin mencer0boh masuk perairan negara sambil mer1sikokan ny4wa mereka di tengah lautan yang gelap-gelita.

Keadaan mereka yang da1f berhimpit di dalam bot, digunakan sebagai umpan meraih simpati pihak berkuasa, malahan 269 pendatang tanpa izin yang memboIosi perairan negara pada awal Jun lepas, tegar sengaja memb0corkan dan mer0sakkan enjin bot, untuk mengelak daripada dius1r pihak berkuasa.

Atas dasar kemanusiaan pihak berkuasa menyeIamatkan mereka dan membawa bot besar mereka ke jeti berhampiran, sambil dibantu nelayan tempatan untuk menunda bot berkenaan.

Pelayaran berbulan-bulan itu, menyaksikan wanita dan kanak-kanak diletakkan di bahagian atas bot manakala lelaki diletakkan di bahagian bawah tempat enjin bot.

Kali pertama menjejakkan kaki ke atas bot h4ram itu, yang diletakkan di jeti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di Bukit Malut, tidak dapat dibayangkan bagaimana mereka duduk berlutut sepanjang pelayaran, bagi membolehkan lebih ramai penumpang dimuatkan di dalam bot.

Tinjauan Bernama pada keadaan bot itu, begitu busuvk kerana keadaan bot yang kotor dicampur dengan bau minyak diesel, manakala di satu ruangan kecil dijadikan dapur, kelihatan nasi yang sudah beruIat mungkin tidak sempat dijamah apabila mereka berjaya dit4han pihak berkuasa.

Mendedahkan perkara itu, Timbalan Pengarah Operasi APMM Kedah dan Perlis, Kapten Zulinda Ramly berkata, penahanan 269 pendatang tanpa izin berkenaan ada antara mereka hidup dan mat1 ketika dalam pelayaran, apabila pasukan APMM menemui sekujur tubuh tidak berny4wa di dalam bot itu.

Beliau berkata, hasil siasatan awal pihaknya mendapati lebih 269 pendatang tanpa izin yang turut serta dalam pelayaran itu, tetapi jumlah selebihnya telah meninggaI dunia semasa dalam perjalanan dan dibu4ng ke laut.

“Lebih kurang 50 mayat telah dibu4ng dipercayai ke perairan antarabangsa, kerana telah meninggaI dunia semasa dalam tempoh pelayaran, sebelum tiba di perairan Malaysia.

“Apabila mereka telah membu4ng m4yat, jumlah selebihnya iaitu 269 pendatang tanpa izin meneruskan perjalanan ke perairan negara, sebelum 50 orang daripada mereka, terjun ke laut apabila menyedari kehadiran bot pihak berkuasa yang mengesan mereka berhampiran Teluk Nibong, ” katanya kepada Bernama dalam liputan media eksklusif National Task Force, (NTF) di Langkawi.

Mengulas lanjut Zulinda berkata, pihaknya bersama Pasukan Polis Marin (PPM) menyelamatkan 50 pendatang tanpa izin itu dan membawa mereka ke bot asal untuk pengus1ran ke perairan antarabangsa, namun usaha itu gagaI apabila mereka sengaja memb0corkan dan mer0sakkan enjin bot.

“Ak1bat tindakan mereka APMM memeriksa keadaan bot mereka dan mendapati, separuh daripada generator pertama bot ditenggelami air lebih kurang paras dada.

“Oleh yang demikian, saya menghubungi Komander NTF untuk arahan lanjut menund4 bot mereka untuk dibawa ke perairan cetek bagi kerja-kerja mengepam air keluar dari bot, namun tidak berjaya kerana air semakin banyak masuk, ” katanya.

APMM kemudian meminta bantuan bot nelayan tempatan untuk menunda bot mereka ke perairan utara, iaitu berhampiran Pantai Pasir Tengkorak, di Langkawi dan membawa bot mereka di jeti kilang simen dengan bantuan PPM.

Pada 8 Jun lepas, Bernama melaporkan seramai 269 warga Rohingya cuba mencer0boh perairan Langkawi ditahan pihak berkuasa, yang turut menemukan m4yat seorang wanita di atas bot yang dinaiki pendatang tanpa izin terbabit.

Zulinda berkata tahun ini sahaja, APMM telah menahan empat buat bot iaitu sebuah bot pada bulan Mac, dua bot pada April dan sebuah bot pada bulan Jun ini (terkini). – Bernama

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*