Cara Tanam Cili Di Rumah – Msta

1. Pilih tempat yang dapat pencahayaan yang baik. Sebaiknya dapat cahaya matahari penuh dari jam 8pagi hingga 5 petang. Jika tanam di tempat redup menyebabkan pokok cili tinggi dan berbuah kecil.

2. Anda boleh tanam terus di tanah, pasu bersaiz 16×16 (medium campuran tanah kuning+topsoil+pasir) atau polybag guna sistem fertigasi.

3. Jika tanam terus di tanah, gembur dan rawat guna kapur dan taburkan baja tahi ayam. Masalah tanam terus di tanah adalah cili mudah diserang serangga bawaan tanah.

4. Masa memindahkan anak cili adalah berumur 3-4 minggu selepas di semai. Pindahkan diwaktu petang kerana cuaca tidak panas.

5. Jika tanam di tanah, siram pokok cili dua kali sehari iaitu pagi dan petang. Jika guna sistem fertigasi, siraman secara automatik menggunakan timer biasanya dibuat 4-5 kali sehari.

6. Tanah yang terlalu lembap boleh mengundang penyakit dan menyebabkan akar cili mereput lalu pokok mati. Elakkan tanam di kawasan yang bertakung atau sering di naiki air.

7. Cili matang bila 70% warna cili berkilau dan berwarna merah. Waktu paling sesuai memetik adalah selepas 9 pagi keatas kerana embun sudah kering.

8. Jangan biarkan cili basah, keringkan dahulu sebelum di simpan lama. Jika buah telah dipetik, baja buah perlu cepat diberikan pada pokok semula.

9. Memotong cabang-cabang tanaman yang layu dan mati.
10. Memangkas dan membersihkan tanaman cili dari daun-daun yang sudah kering atau daun mati yang biasanya ada pada pangkal batang.
11. Memangkas tunas-tunas susulan. Mungkin ada rasa sayang, tetapi perlu ditegaskan lagi bahwa fokus tujuan kita menanam cili bukan untuk sekedar melihat rimbunnya daun/suburnya tanaman tetapi mendapatkan buah yang lebat dan rimbun.
12. Memberikan tongkat/sangga untuk membantu tanaman cili tetap berdiri tegak manakala perakarannya tidak terlalu kuat atau buahnya sudah terlihat membebani cabang dan batang tanaman cili.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Cili Fertigerasi

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*