Subhanallah – Bila Angkat JenaZah Ibarat Angkat Kapas Serta Wangi Baunya

TIBA-TIBA rakan sekerja meminta bantvan Haikal, 1 lagi jenaZah yg baru tiba. Hari ini ruTin harian Haikal agak sibuk, dari pagi ke petang sudah 5 jenaZah dia urvskan utk upacara pengebvmian. Keadaan maYat amat teruk kerana terLibat dlm kemaLanGan langgar lari.

1- Urus JenaZah Tanpa Waris

Biar pun leLah, Haikal cuba meLawan perasaannya. Lagi pun memang ini tanggvngjawabnya dlm menguruskan jenaZah yg tak punyai waris. Sudah hampir 1O tahun dia bergeLumang dgn bidang tugas ini. Selain Haikal, dia tvrut dibanTu oleh beberapa staf pejabat agama yg lain. Tanpa berLengah, setibanya di h0spital, Haikal terus ke bil!k maYat dan mengambil maYat tadi utk diurvskan.

MeLihat keadaan maYat, Haikal jaTuh kasihan kerana terdapat byk luka dan kesan jahiTan kerana mangSa dipercayai dilanGGar sebuah lori. Maklumlah dia peSak!t menTal, pemandu lori tersebut men!nggalkan dia begitu sahaja. Badannya yg tegap dan gemuk membuatkan badannya kelihatan amat bengkak. Segala urvsan berlangsung seperti biasa, setelah selesai mandi seterusnya jenaZah dikapankan sempvrna. Tida ada perkara di luar dugaan berLaku.

2- Luar Biasa

Allah itu Maha Besar. KeTika mahu mengangkat jenaZah ke van jenaZah, 1 keJadian luar biasa berlaku. Mulanya Haikal memarahi orang yg tak bertanggungjawab yg memakir kenderaan betul1 di depan bilik maYat. Situasi ini membuatkan mereka perlu mengangkat jenaZah hampir 2OO meter utk sampai ke van jenaZah. Tapi saat diangkat menggunakan pengusvng, Haikal jadi keLiru. Mana tidaknya, jenaZah yg mungkin beratnya hampir 1OO kil0gram, teras cukup ringan, umpama daun kering. Tapi Haikal hanYa mendiamkan diri.

3- JenaZah Terlalu RinGan

SeTerusnya setibanya di tanah perkUburan, tanpa membvang masa Haikal dan rakan-rakannya mengangkat jenaZah ke kubvran. Masih sama, jenaZah sgt ringan se0lah-olah tak mengangkat apa2. Biar pun jenaZah dikebumikan selepas maghrib tapi keadaan mlm itu se0lah-olah terang-benderang.

Paling ketara semasa menurvnkan jenaZah ke liang lahad, bauan harvm menerpa seluruh kawasan tanah perkuburan. Masing2 yg daTang kelihatan takJub dgn segala yg berlaku. Mungkin semasa di dunia, almarhum diuji Allah kerana menGidap penYak!t menTal.

Pengakhiran lelaki ini cukvp indah sekali apabila maYatnya menJadi terlalu ringan dan liang lahadnya berbau harvm. Masya-Allah. Benarlah orang gila atau pesak!t mental ini tidak ada dosa kerana gvgur dari segi sYarak. Sudah tentu segala keistimewaan ini Allah kvrniakan pada yg berhak.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Metro Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*