HiIang SekeIip Mata! Empat Beradik Bagai ‘Tiada Ekspresi’ Cov!d-19 Ragvt Ny@wa Ibu, Bapa, Nenek Dalam Masa 2 Minggu

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang mem1kul beb4nan.

Begitulah yang dapat digambarkan mengenai nasib empat beradik ini apabila mereka keh1langan ibu bapa dan nenek tercinta dalam tempoh yang cukup singkat ak1bat wab4k c0v1d-19.

Kisah dvka itu bermula apabila ibu empat kanak-kanak itu, Salawati Mursal, 41, men1nggal dunia pada 13 Ogos lalu sebelum sempat dibawa ke hospital untuk menerima raw4tan.

Pada 18 Ogos, nenek mereka, Rasmi Su’un, 68, turut dijemput Ilahi akibat wabak c0vid-19, diikuti bapa, Yusni Ibrahim, 54, yang men1nggal dunia di Hospital Selayang, Selangor pada 30 Ogos lalu.

Kini, Mohamad Faiz, 16, Nur Sofiya, 14, Nur Syazwani, 10, dan Mohamad Fadhil, 9, menjadi anak yatim piatu dan menetap bersama datuk mereka di Kampung Melayu Seri Gombak, Batu Caves.

Ibu saudara kepada empat kanak-kanak itu, Normawati Ahmad, 45, berkata, dia cukup perit melihat tiga insan terdekat men1nggal dunia ak1bat wab4k berkenaan.

“Mula-mula mak mereka men1nggal dunia, kemudian ibu mentua saya diikuti bapa empat beradik itu pula. Kami pun tak jangka semua ini akan berlaku kerana mereka tak sak!t serius pun.

“Mereka pada mulanya hanya kuarantin di rumah. Pada suatu pagi, emak mereka ses4k naf4s. Suaminya pap4h nak bawa ke hospital, tetapi arw4h men1nggal sebelum semp4t ke hospital.

4 beradik 2

Arw4h nenek, ibu dan bapa kepada empat adik-beradik itu.

“Masa tu mereka suami isteri dan anak ketiga positif c0v1d-19. Kemudian ibu mentua saya pun kena c0v1d-19, ditambah pula dengan dia ada penyak1t kenc1ng man1s. Ibu mentua saya pernah datang hantar makanan ketika mereka sekeluarga dikuaranti1n di rumah. Tak lama kemudian, bapa empat kanak-kanak itu turut men1nggal dun1a ak1bat c0v1d-19,” ujarnya.

Menurut Normawati, semuanya berlaku sekelip mata dan dia sekeluarga bagaikan sudah kering air mata menang1si pemerg1an insan tersayang ak1bat c0v1d-19.

“Benda ini kami tak jangka akan kami alami. Air mata tak sempat kering, setiap minggu ada kemat!an. Budak-budak tu lagi travma, mereka pun bagaikan tiada ekspresi.

“Banyak senyap. Bila tanya, mereka akan menangis. Sekarang empat beradik itu duduk di rumah datuk mereka. Datuknya seorang pesara dan kini tinggal bersendirian selepas ibu mentua saya men1nggal.

Saya nasihatkan kepada semua agar dapatkan vaks1n. Jangan pandang ringan pada SOP.

NORMAWATI

“Saya tinggal berdekatan, saya ulang alik juga tengok mereka. Kebetulan saya dengan suami tiada cahaya mata, benda ni macam Allah dah susun. Jadi kami pakat bantu uruskan. Kebetulan saya pun agak berkelapangan.

“Hari ini (Isnin) mereka pun dah mula belajar dan jalani Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR),” ujarnya lagi.

Menurut Normawati, pengalaman berhadapan tiga kemat!an ahli keluarga dalam masa singkat membuatkan dia kini lebih berhati-hati.

Tambahnya, wab4k c0vid-19 sangat bahay4 dan sesiapa sahaja di luar sana wajar mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) demi menjami keselamatan diri dan ahli keluarga.

553 (57)

Empat beradik itu kini menetap dengan datuk mereka selepas pemergian kedua ibu bapa pada Ogos lalu. (Gambar Hiasan).

“Saya nasihatkan kepada semua agar dapatkan vaks1n. Jangan pandang ringan pada SOP. Sepanjang masa kena cuci tangan dan sanitasi.

“Ia agak lec3h, tapi benda ini berlaku pada kami. Ada orang anggap c0v1d-19 sekadar propa, tapi ia boleh menyebabkan kemat!an berlaku sekelip mata,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Maahad Tahfiz Nur Kasih yang terletak di Klang turut tampil membantu empat beradik berkenaan.

Pada masa sama, mereka turut mengalu-alukan mana-mana pihak agar menghubungi mereka untuk menyalurkan sumbangan.

Menurut Normawati, segala wang sumbangan akan dimanfaatkan untuk tujuan akademik dan kehidupan empat beradik itu bagi masa depan mereka.

Sesiapa yang mahu mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Normawati di talian 0136609341.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*