Shuib Beritahu Dapat Panggilan Dari H0spital Mengenai Khabar Anak, Ayyash Affan

KUALA LUMPUR: “Saya rasa dunia menjadi sepi, sesepinya…,” Demikian luahan hati Raissuddin Hamzah, 61, mengulas keh!langan anak tersayang, Allahyarham Siti Sarah Raissuddin yang menghembuskan nafas terakh!r akibat COVID-19, pagi kelmarin.

Berkongsi perasaan kali pertama selepas pemerg!an anak keduanya itu, Raisuddin menyifatkan, apa yang berlaku adalah ketentuan Ilahi.

Namun, penyanyi dan pelakon era 1980-an itu berkata, keh!langan ar.wah memberi kes@n hingga membuatkannya tidak berdaya berkata apa-apa.

“Apa yang terjadi adalah ketentuan yang ditetapkan Allah. Bukan rancangan kita atau sesiapa.

“Apabila perkara ini terjadi saya h!lang kata-kata. Sampailah pada hari kejadian, Shuib datang berjumpa, senyum dan melutut di hadapan saya sambil menyatakan Siti Sarah sudah t!ada.

“Saya rasa anda semua boleh faham bagaimana perasaan saya ketika itu,” katanya pada majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual untuk Allahyarham Siti Sarah, semalam.

Baru sahaja selesai menjalani kuarantin kendiri berikutan menjadi kontak rapat keluarga anaknya, Raissuddin berkata, pertanyaan soal keh!langan paling sukar dijawab berbanding soalan lain yang sering diajukan kepadanya ketika masih menguruskan kerjaya seni arwah.

“Jika dahulu saya didatangi wartawan bertanyakan soalan ketika zaman ar.wah aktif menyertai pertandingan nyanyian, mudah sahaja saya untuk menjawabnya.

“Tetapi, soalan ini (kemat!an) sukar. Cuma, saya berharap kita bersama mendoakan ar.wah tenang di sana. Kita hanya dapat mengenang sahaja, ar.wah pergi dan tidak akan kembali lagi,” ujarnya.

Mengulas keperibadian arwah anak hingga kisah kematiannya diangkat dan dimuliakan, Raisuddin berkata, arwah adalah anak yang baik dan mendengar kata.

“Arwah cukup baik, tidak pernah memb@ntah atau mel@wan cakap saya. Ar.wah akan ikut apa sahaja yang saya cakap.

“Dari awal nak jadi penyanyi dan saya terp@ksa membimbingnya, ar.wah memang tidak pernah berengg@ng dengan saya sehinggalah bertemu Shuib. Saat itu, barulah saya melepaskan ar.wah kepada Shuib untuk menjaganya,” katanya.

Mengimbau detik terakh!r bersama anaknya, tiada pesanan diberikan, sebaliknya bahasa tubuh yang berbicara.

“Sebelum ar.wah pergi ke h0spital, saya baring di sofa. Saya pegang tangannya, dia pegang tangan saya, tetapi arwah tidak cakap apa-apa,” ungkapnya.

Raissuddin menyifatkan Allahyarham Siti Sarah anak yang cukup baik dan mendengar cakap orang tua.

Sepanjang dipinjamkan selama 36 tahun, Raissuddin berkata, terlalu banyak kenangan manis yang dilalui bersama.

Namun, katanya, paling membekas dalam ingatan adalah sifat manja yang dimiliki arwah anaknya itu.

“Memang banyak kenangan manis dan kenangan tidak dapat dilupakan. Arwah anak yang cukup manja. Sifat manjanya memang diketahui ramai rakan artis lain,” jelas Raissuddin.

Shuib Di Benarkan Jumpa Ayyash Affan

Pada majlis itu, Shuib berkongsi berita gembira apabila mendapat perkhabaran dibenarkan melihat anak keempatnya, Ayyash Affan yang kini masih berada di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selepas dilahirkan Jumaat lalu, esok.

Namun, di sebalik teruja menatap wajah zuriatnya, bekas penyampai radio Hot FM itu mengakui, perasaannya bercampur baur.

“Saya dihubungi pihak hospital memaklumkan mungkin saya dibenarkan melihat Ayyash. Jika ada rezeki, hari ini dapatlah saya bertemu dengan bayi yang menjadi hadiah terakhir arwah buat saya.

“Perasaan memang seronok, tetapi ada satu lagi perasaan, sangat-sangat sed!h. Kenapa sed!h, sebab ar.wah ibu tidak sempat melihat dan memegangnya.

“Ar.wah sanggup menggadaikan nyawa kerana mahu memberi hadiah istimewa buat saya, anak-anak dan seluruh ahli keluarganya,” luah Shuib.

Situasi itu, katanya, sangat berbeza ketika dikurniakan tiga cahaya mata terdahulu kerana arwah berkesempatan melihat dan memeluk anak-anaknya.

Terdahulu, majlis tahlil dan bacaan Yassin secara virtual turut disertai lebih 600 tetamu terdiri daripada ahli keluarga, rakan industri termasuk Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah dan isteri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber:Trending

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*