Ebit Lew Dikatakan H!lang Selepas Pergi Ke G@za

Tidak dinafikan nama Ustaz Ebit Lew (UEL) atau nama sebenar, Ebit Irawan Ibrahim Lew merupakan seorang insan yang amat disayangi dan dihormati orang ramai dek kerana sifatnya yang dermawan.

Keikhlasan usaha murni UEL dalam membuat kerja kebajikan tanpa mengambil kira bangsa dan agama, berjaya mengambil hati orang ramai tanpa beliau sedari.

Siapa yang tidak  kenal pendakwah bebas yang sering dipuji dan mendapat tempat di hati setiap rakyat Malaysia atas keperibadiannya yang mulia.

Umum mengetahui pada 25 Mei lalu, kesayangan ramai, UEL telah berangkat ke Gaza bagi meneruskan Misi Bantuan Kemanusiaan Ga.za Pale.stin untuk menyampaikan sumbangan dan bantuan kecemasan kepada rakyat Pales.tin yang tertejas akibat serangan Isr.ael di Gaza.

Baru-baru ini, media sosial hangat menyebarkan berita palsu mengenai UEL yang dikatakan ‘hilang’ di Gaza setelah hampir 2 minggu tidak mengaktifkan akaun media sosial miliknya. Hal ini telah menimbulkan pelbagai tanda tanya dan andaian wargamaya yang tidak senang duduk memikirkan keadaan UEL di sana.

CAPRICE WHATSAPP EBIT LEW

Terbaru, penyanyi rap usahawan yang terkenal dengan perkongsian mengenai isu-isu terkini di akaun media sosialnya, Caprice atau lebih mesra disapa Ariz Ramli akui menerima banyak pesanan peribadi daripada wargamaya yang berkongsi berita palsu mengenai desas-desus UEL hilang di Gaza.

Mengambil peranan sebagai seorang yang berpengaruh, Caprice telah menghubungi UEL menerusi aplikasi WhatsApp bagi menjawab dakwaan UEL dalam keadaan bahaya.

Menerusi sebuah hantaran di akaun Instagram miliknya, Caprice telah memuat naik tangkap layar perbualan di antara dia dan UEL yang bertanya mengenai khabar dan keadaan UEL di sana. Caprice memberiitahu UEL bahawa dia tidak tahu menahu mengenai berita palsu yang mengatakan UEL tidak dapat dikesan di Gaza lantas menyeru UEL untuk memberi tahu sama ada beliau dalam keadaan baik di sana ataupun tidak.

Membalas dakwaan berita palsu itu, UEl berkata bahawa beliau tidak mengalami sebarang masalah dan berada dalam keadaan yang baik di sana. Syukurlah, lega hati orang ramai. Caprice mengakhiri perbualan tersebut dengan menitipkan doa, pesanan dan kata-kata semangat kepada UEL untuk sentiasa menjaga diri dan beliau akan sentiasa mendapat sokongan daripada orang ramai. Tambah Caprice juga dia sudi menghulurkan apa-apa bantuan yang diperlukan oleh pihak UEL untuk sama-sama membantu.

Segala persoalan mengenai desas-desus UEL hilang telahpun terjawab. Buat mereka di luar sana, berhentilah membuat berita palsu yang tidak membawa faedah ini. Sebaliknya, lebih baik jika semua masyarakat mendoakan kesejahteraan UEL agar dia sentiasa dilindungi dan dijauhi daripada perkara bahaya.

Ucapan terima kasih harus diberikan kepada Caprice kerana telah memberi pencerahan mengenai keadaan UEL. Sama-sama kita nantikan cerita disebalik kisah UEL ke Gaza apabila beliau kembali ke Malaysia.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Kool Fm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*