“Ingatkan Tak Takut C0vid-19” – US Borong 500,000 Ubat Remdesivir Sampai Negara Lain Tak Boleh Beli Untuk 3 Bulan

In this July 17, 2019, photo, President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally at Williams Arena in Greenville, N.C. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Amerika Syarikat yang mengungguli carta senarai C0vid-19 yang paling tinggi dengan kes lebih 2 juta orang akhirnya dilaporkan memborong hampir kesemua bekalan ubat Remdesivir.

Menurut Aljazeera, pembelian berskala besar yang melibatkan hampir 500,000 stok ubat itu menguatkan lagi kemungkinan negara-negara lain tidak dapat memperoleh bekalan ubat tersebut untuk tempoh 3 bulan.

Difahamkan, stok yang dibeli tersebut merangkumi 100 peratus pengeluaran oleh pengeluar tersebut bagi bulan Julai dan 90 peratus lagi bagi Ogos dan September.

Jabatan Perkhidmatan Kesihatan US (HHS) mengumumkan pada Isnin, pihaknya telah memperoleh kira-kira 500,000 bekalan remdesivir daripada pengeluarnya, Gilead Sciences untuk kegunaan hospital-hospital di sana sehingga September, lapor The Guardian

Ini ubat C0vid-19 Ke?

Remdesivir bukan lah ubat sebenar Covid-19. Menurut Sky News Remdesvir ini asalnya untuk mengubati w4bak Ebola dan Hepat1tis C. Namun ubat ini gagal untuk memberi impak yang diharapkan pada penyak1t tersebut.

Tetapi, Remdesivir merupakan ubat pertama yang menunjukkan hasil positif dalam rawatan ke atas pesak1t C0VID-19 sepanjang tempoh percubaan klinikal rasmi, setakat ini. Segala perkembangan terbaharunya dalam keberkesanan merawat pesak1t C0VID-19 masih lagi diperhatikan secara teliti di seluruh dunia.

Pada Mei lalu, kerajaan Amerika membenarkan penggunaan kecem4san ubat tersebut yang dipercayai membantu pesak1t pulih dengan lebih cepat. Selain itu, Remdesivir turut mendapat kebenaran penuh daripada pihak kesihatan Jepun

So dia macam kereta la.. bontot Evo masuk Wira boleh je..

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*