Memadai Periksa Suhu Badan Di Pintu Masuk Kompleks Beli Belah

KUALA LUMPUR: Saringan suhu badan bagi mengekang penuIaran C0VID-19 hanya perlu dilakukan di pintu utama pusat beli-belah dan tidak perlu dilakukan di semua premis perniagaan di situ.

Pakar epidemiologi, Prof Datuk Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud, berkata langkah itu sudah memadai, dengan syarat semua pengunjung menjalani saringan, selain penggunaan alat pengesan suhu badan yang mematuhi piawaian dan menunjukkan suhu badan pengunjung sihat, iaitu antara 36.5 dan 37.4 darjah Celsius.

“Pihak pengurusan perlu memastikan tidak ada pengunjung terlepas menjalani saringan.

“Selain itu, penggunaan alat pengesan suhu badan yang memenuhi piawaian amat penting supaya kita boleh yakin dengan bacaan diberikan.

“Jika semuanya menepati syarat berkenaan, saya tidak nampak ada keperluan sar1ngan suhu badan dilakukan lagi di setiap kedai kerana suhu itu tidak akan berubah begitu cepat sekali,” katanya kepada BH, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas langkah pengambilan suhu badan di pusat membeli-belah tidak seragam, dengan ada yang hanya mengambilnya di pintu masuk pusat beli-belah dan ada juga di setiap premis perniagaan.

Dr Awang Bulgiba menjelaskan, bagi premis perniagaan, langkah perlu dilakukan adalah mewajibkan pengunjung membuat imbasan Kod QR melalui aplikasi MySejahtera atau mencatatkan nama dan nombor telefon, bagi rekod untuk pengesanan kontak jika terdapat kes C0VID-19 dilaporkan di mana-mana premis.

“Selain itu, pemilik premis juga boleh menggalakkan pengunjung memakai pelitup muka dan melakukan san1tasi tangan,” katanya.

“Premis perniagaan itu juga perlu melakukan sanitasi persekitaran dan peralatan, manakala pekerja premis memakai pelitup muka dan sentiasa melakukan sanitasi tangan.

“Kalau boleh jangan gunakan wang tunai. Gunakan kad kredit, debit atau melalui e-dompet bagi meminimumkan r1siko penyebaran jangk1tan,” katanya.

Bagi pakar viroIogi, Prof Dr Sazaly Abu Bakar, pengesanan suhu badan perlu dilakukan di setiap premis perniagaan jika bacaan alat pengesan suhu badan di pintu masuk utama tidak tepat.

“Berdasarkan pengalaman saya di pusat beli-belah, tiada lagi penggunaan pengimbas suhu tepat digunakan setakat ini. Bacaan suhu badan saya pernah dicatatkan 34 darjah Celsius,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan aplikasi MySejahtera perlu digunakan di setiap premis perniagaan bagi memudahkan pengesanan kontak.

Sementara itu, Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Kementerian Kesihatan, Dr Aminah Bee Mohd Kassim, pula berpandangan pengesanan suhu badan penting untuk dilakukan, sama ada di pintu utama pusat beli-belah atau premis perniagaan, bagi memudahkan pengesanan kontak.

“Ada juga orang yang datang ke pusat beli-belah, tapi tidak masuk ke premis. Kalau kes itu disaring di pintu masuk sahaja, bilangan kontak adalah ramai dan sukar untuk kita memberi penumpuan,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: BH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*