Berpantang Lepas Bersalin Tidak Wajib, Ini Nasihat Dr Amalina

Di era moden ini, rata-rata akui masih ‘dim0m0kkan’ dengan pelbagai pantang larang yang diamalkan sejak dahulu. Biarpun begitu, tidak dinafikan ada diantara pantang ini sememangnya bagus untuk kesihatan diri. Sebagai contoh berkaitan dengan ubat-ubatan traditional.

Dr Amalina K0ngsi Tips Wanita Bersalin

Namun, bagaimanakah dengan sikap segelintir masyarakat yang terlalu taksub dengan amalan ini terutamanya berkaitan dengan pantang larang buat wanita yang telah melahirkan anak? Menjawab persoalan tersebut, Dr Amalina Bakri berk0ngsi pendapatnya mengenai amalan pantang secara traditional selepas diajukan oleh salah seorang pengikutnya menerusi soal jawab di laman Instagram.

Pantang Secara Traditional Tidak Wajib

Menurut Dr Amalina, berpantang secara traditional jika diikutkan ianya tidaklah wajib. Sebaliknya,Specialist Registrar ini menggalakkan orang ramai untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat. Selain daripada mengambil makanan yang seimbang dan memperbanyakkkan sayur-sayuran serta buah-buahan, Dr Amalina turut menyarankan agar mereka yang bergelar ibu untuk meminum air dengan lebih banyak.

Ini kerana menurutnya, amalan tersebut akan membantu para ibu memperbanyakkan susu badan mereka serta mengelakkan hidrasi. Di kesempatan itu, anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan ini turut berk0ngsi tentang amalan berpantang yang betul berdasarkan kajian terkini dik0ngsi oleh pakar kesihatan wanita, Dr Imelda Bachin di laman Faceb00knya. – Sumber dipetik dari Murai.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*