Jenis-Jenis Kelapa Yang Sesuai Untuk Ditanam

Tahukah anda kelapa merupakan antara tanaman komoditi yang mendapat permintaan tinggi di pasaran untuk dijadikan produk makanan seperti santan, air kelapa muda dan dijadikan sebagai benih tanaman. Antara jenis kelapa yang popular di Malaysia adalah kelapa Matag, kelapa Pandan, Kelapa SGG. kelapa Tinggi Malaya (Malaya Tall), kelapa mawa, kelapa Tacunan (baka Phillipines) dan sebagainya.

Menurut statistik pada 2019, kelapa antara 4 produk pertanian tertinggi permintaannya selain durian Musang King, Nenas MD2 dan pisang Saba. Ramai yang berminat menanam kelapa tetapi tidak pasti apa jenis atau baka yang sesuai ditanam. Saranan saya, sebelum menanam, tentukan dahulu apa tujuan anda menanam, sama ada untuk komersial atau untuk suka-suka.

Jika tanam belakang rumah, saya sarankan anda tanam kelapa pandan, pohonnya renek dan pelapah bersaiz lebih pendek. Jarak antara 15×15 kaki pun dah ok.Kelebihan kelapa ini adalah aromanya berbau wangi daun pandan. Cuma saiz buah agak kecil berbanding kelapa mataq. Jika di buat santan, tak banyak santan di perolehi dan kurang minyak.

Kelapa Mataq dan Tacunan sesuai untuk air kelapa muda dan santan kerana saiznya yang lebih besar. Santan lebih banyak. CEPAT berbuah dan RENDAH. Manakala kelapa mawa lebih sesuai ditanam sebagai pokok hiasan/landscape. Saya juga ada membekal BENIH kelapa jenis Pandan dan Tacunan area Kota Belud, Sabah. Jika berminat boleh hubungi saya.

Jika tanam dibelakang rumah, tiada masalah menanam berdekatan dengan kelapa baka lain, contohnya kelapa pandan dan kelapa Tacunan. Sebaiknya selang seli dengan tanaman lain seperti mangga, durian dan lain2. Ada yang berkata, jika tanam berdekatan, akan berlaku pendebungaan silang dan menyebabkan pokok kelapa akan berbuah lain. Memang betul. Sebaiknya, untuk tanaman secara besar-besaran, saya sarankan anda tanam kelapa secara berasingan mengikut baka. Jarak tanaman sekitar 500 meter untuk mengelak cross pollination.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Rentas Asia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*