“Saya Faham SOP Tapi Jangan Kur4ng Ajar”-Nourul Depp Ditengk1ng Petugas Keselamatan

Penyanyi Nourul Depp kesaI dan terkejut dengan tindakan salah seorang petugas keselamatan di sebuah lapangan terbang di ibukota yang meningg1kan suara terhadapnya.Akur dengan kepatuhan Standard Operasi Prosedur (SOP), Nourul bagaimanapun terk1lan dengan cara petugas berkenaan yang disifatkannya kur4ng ajar.

“Polis tak bagi masuk, katanya seorang saja yang lepas.

“Saya kasihankan ibu dan bapa mentua yang tak boleh berbahasa Melayu atau Inggeris.

“Saya faham undang-undang tidak membenarkan ramai-ramai masuk tetapi jangan kur4ng ajar sangat. Cara dia cakap sampai meningg1 suara seperti saya tak patuh undang-undang!” katanya menerusi sepotong video di Instagram baru-baru ini.

Pelantun lagu Kerana Terluk4 itu akur dengan tindakan teg4s petugas keselamatan terbabit memandangkan situasi semasa yang menyebabkan ramai tertekan.

“Tak kisah tegas tetapi jaga budi bahasa. Saya bukan nak cari salah orang dan kami pun tak pasti dengan undang-undang baharu di lapangan terbang.

“Terkes1ma saya, dah lah tengah sedih dan kasihan kat ibu dan bapa mentua saya. Selalunya saya akan cakap elok-elok tapi disebabkan terkejut saya jadi terdiam terus.

“Kami tak marah undang-undang tapi cara dia beritahu itu kurang manis. Kalau menyampaikan undang-undang buat kita m4rah itulah yang jadikan kita ger4m sebenarnya,” tambahnya kepada Gempak.

Situasi itu sedikit sebanyak menc4larkan pandangan individu dari luar yang selama ini melihat penduduk Malaysia kaya dengan budi bahasa.

“Eric menasihatinya untuk bercakap elok-elok tetapi sedikit sebanyak kecew4 atas apa yang terjadi,” kata Nourul.

Nourul meminta agar semua pihak bertenang dan sentiasa menjaga tatatertib walau di mana saja berada.

View this post on Instagram

Dalam kemelut dalam video kami semalam masa hantaq mamy papy balik: . Kami akan huraikan dalam video nanti. . Tak semua depa lagu tu. Faham depa juga manusia. Depa bertugas dmei negara demi kita semua. Kami cukup respect semua anggota beruniform . Cik farina ni semalam@explain pasaipa incharge dia lagu tu. Lepas dah mamy oapy berlepas, kami nak pi balik oarking kat prking C depa tak habih lagi bertugas dan cik farina dan teman nya mintak bergambaq . Kami kata idea yang baik sebab kami nak habaq : semua manusia tak sama tahap kesopanan dan juga kesedaran sivik . Ada RAMAI yang sopan. Hanya satu dua yang tak boleh handle stress. Ya depa manusia juga. Kita semua faham . Satu nak mohon jangan banding2 kan orang ada nama atau orang biasa. Semua lyak dilayan sama rata. Sopan tu untuk semua. Bukan orang2 tertentu saja . Semalam kami jadi terkedu sebab takdan bukak mulut dah tengking. Takpalah kami faham. Undang2 kena ikut . Dah dia tengking, dia keluaq dari situ. Cik Farina ni lah yang explain semua elok2 . Dari awai kami sampai nampak kami berempat pakai mask, dari jauh dia senyum. Cakap elok. Mintak tiket flight. . Tiba tiba yang incharge tu potong… kami terkejut😳😳😳😳 . Stress. Semua stress. Takdak sapa boleh kawai pendamic ni . Hanya Allah taala boleh hapuskan Virus ni. Kita kena usaha jaga diri. Tu lh orang kata toksah dok baca sangat benda menakut nakutkan. Buat kuta jadi tak tentu arah! Terjejas qeja!

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

Kedua-dua ibu dan bapa mentuanya berada di Malaysia sebelum negara memutuvskan untuk menutup sempadan negara ek0ran pandem1k C0VID-19.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*