Lidah Jin Dalam Rumah Boleh Jejas Kesihatan

IPOH: Pokok Lidah Jin atau juga dikenali sebagai pokok Lidah Mentua semakin mendapat tempat di hati kaum wanita untuk dijadikan dekorasi di dalam rumah.

Bagaimanapun, seorang ahli Kimia, Dr Fatimah Salim melahirkan keb1mbangan penyimpanan pokok dengan nama saintifik Sansevieria Trifasciata di dalam rumah lebih-lebih lagi jika ditanam dalam bekas menggunakan tanah boleh membiakkan m1kroorganisma seterusnya menjej4skan kes1hatan golongan tertentu.

Menurut Felo Penyelidik di Institut Penyelidikan Sebatian Semulajadi Atta-ur-Rahman (AuRIns), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Puncak Alam, Selangor itu, tanah adalah tempat paling kondusif untuk m1kroorganisma bermandiri kerana kandungan bahan organik, 1norganik dan mineral yang tinggi.

“Setiap jenis tanah didiami m1kroorganisma yang berbeza seperti bakter1a, aIga, kul4t, pr0tozoa, act1nomycetes dan c1liata.

“Setiap satu gram tanah yang subur mengandungi 10 bilion sel m1kroorganisma terutama berdekatan dengan akar pokok (rh1zosphere).

“Sebab itu tanah tidak sepatutnya di simpan dalam rumah, apa lagi untuk individu yang lem4h sistem imun1ti kerana akan mudah terkesan dengan kehadiran m1kroorganisma ini,” katanya kepada Bernama di sini, baru-baru ini.

Dr Fatimah yang juga pensyarah kanan k1mia, Pusat Asasi UiTM, Dengkil, Selangor berkata terdapat alternatif kepada tanah jika ingin menyimpan pokok itu di dalam rumah antaranya tanah liat yang dikembangkan atau Leca, sabut kelapa, sekam padi, ‘perlite’ iaitu sejenis mineral hasil letusan gunung atau menggunakan kaedah hidroponik.

“Boleh juga gunakan air sahaja namun harus rajin menukarnya untuk elak nyamuvk bertelur dan mengurangkan m1koorganisma bermandiri.

“Aktiviti m1koorganisma mudah dikesan iaitu dengan kehadiran bau kurang menyenangkan daripada bekas atau bahagian yang terendam seakan berlumut,” jelasnya.

Sementara itu, Pusat R4cun Negara pada 7 Jun lalu memuat naik status di laman Facebook rasmi menasihati orang ramai terutama jika mempunyai anak kecil agar berw4spada kerana pokok tersebut mengandungi bahan aktif dikenali sebagai Saponin yang boleh menyebabkan gej4la ringan seperti munt4h, c1rit b1rit dan ru4m jika termakan.

Selain itu, ia juga mungkin menyebabkan gejaIa lebih teruvk kepada haiwan peliharaan seperti anjing atau kucing antaranya pengeluaran air liur berlebihan, kurang selera makan, Iesu dan munt4h-munt4h.

“Dalam kegha1rahan menanam pokok tul4r ini di dalam rumah, pastikan anda berwaspada khususnya jika mempunyai anak-anak kecil, mereka mungkin terdedah pada bahan aktif S4ponin yang ber1siko menyebabkan ker4cunan,” menurut status itu.

Tinjauan Bernama di sebuah tapak semaian di Jalan Kuala Kangsar di sini mendapati, permintaan terhadap pokok Lidah Jin meningkat selepas ia tul4r antaranya dikatakan boleh membersihkan udara sehingga menyebabkan pengusaha kerap menambah bekalan yang diperoleh dari Cameron Highlands.

Pemilik NCS Craft Garden Landskap, Meizi Chong,32, berkata beliau menjual pokok itu sejak mula beroperasi tiga tahun lepas, namun permintaan sekarang disifatkannya sebagai luar biasa disebabkan tanaman itu kini tul4r di media sosial.

“Selepas tul4r, kadang-kadang sehari sampai 10 orang datang cari dan beli, kalau sebelum ini agak kurang,” katanya yang menjual pada harga antara RM8 hingga RM40 mengikut saiz dan lengkap dengan pasu.

Menurut Meizi, penjagaan pokok itu amat mudah, ia hanya perlu disiram sekurang-kurangnya dua kali seminggu, membuang daun yang kering dan tanaman itu boleh hidup untuk tempoh yang panjang jika diletakkan di tempat sesuai.

— BERNAMA

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Astro Awani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*