‘Tangan Kanan Pegang Abang, Tangan Kiri Paut Sampan’

“SAYA cuba selamatkan arw4h yang terj4tuh dengan terjun ke dalam laut. Tangan kanan saya memegang tangan abang manakala tangan kiri pula berpaut pada sampan.

“Namun, disebabkan omb4k besar dan angin kenc4ng selain kudrat yang semakin lemah, saya g4gal menyelamatkan arw4h dan dia ‘hilang’ dari pandangan.”

Begitu kata-kata Muhammad Raihan Muhammad Jelani, 16, berhubung kejadian lem4s yang meng0rbankan abangnya, Muhammad Rasul, 23, di Muara Sungai Haji Dorani, Sungai Besar, semalam.

Bercerita lanjut, Raihan berkata, ketika itu dia bersama Allahy4rham pergi ke laut pada 9.40 pagi untuk menangkap kerang.

“Ketika kami berada di laut, cuaca buruk (angin kenc4ng dan omb4k besar) mengak1batkan sampan kami bergoyang lalu arw4h terj4tuh ke dalam laut.

“Saya yang pan1k kemudian terjun untuk menyel4matkan arw4h namun g4gal. Kemudian, saya cuba naik semula ke atas sampan tetapi tidak berjaya sehinggalah diselamatkan nelayan yang kebetulan melalui kawasan kejadian,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Tebuk Marso, Sungai Limau, hari ini.

Kata Raihan, dia kemudian menghubungi ibunya, Rozilah Nanyan, 43, bagi memberitahu kejadian yang men1mpa anak kedua dari empat beradik itu.

Bapa Allahy4rham, Muhammad Jelani Othman, 51, berkata, Allahy4rham sempat pulang ke rumah untuk bersarapan dan membasuh sampan sebelum turun semula ke laut bersama Raihan.

“Sebelum kejadian, arw4h keluar pada 8 pagi dan membawa pulang 15 kilogram kerang yang ditangkapnya.

“Menjadi rutin arw4h menangkap kerang di laut, tak sangka ia akan jadi yang terakhir,” katanya yang kelihatan tenang.

Tambah Jelani, dia dan keluarga reda dengan ketentuan Ilahi dan bersyukur m4yat Allahy4rham ditemui beberapa jam selepas kejadian itu berlaku.

Sementara itu, Rozilah yang juga ibu Allahy4rham berkata, anak lelakinya itu disifatkan sebagai anak yang mendengar nasihat selain sering bermanja dengannya.

“Arw4h anak yang manja berbanding adik-beradiknya yang lain. Ke mana saya pergi, dia mesti nak ikut dan tidak pernah sesekali melawan arahan.

“Anak yang rapat dengan saya, Allah panggil pulang buat selamanya. Sebagai ibu, saya redha dengan ujian ini walaupun sukar terima hakikat,” katanya.

Jen4zah Muhammad Rasul selamat dikebum1kan di Tanah Perkubuvran Islam Kampung Sungai Haji Dorani, kira-kira 5 petang semalam.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: HMetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*