lsteri Prgi Slpas 2 Minggu Tkpsa KeIuarkn Bby, Pu$ara Jadi Tmpat Suami Dan Ank2 Iepas Rlndu.

KUALA LUMPUR: “Hanya p.usaranya tempat saya dan anak-anak meIepaskan rlndu, setiap pagi sebeIum ke tempat kerja, inilah tempat persi.nggahan sejak isteri mninggaIkan kami sekeluarga,”

Itu Iuahan bapa kepada dua anak, Ahmad Mu’arif Ahmad Khairuddin, 30, yang masih su.kar menerima hakikat isterinya sudah mninggaI dunia aklbat dijngkiti C0VlD-19 dan kini terpksa menjadi ayah dan ibu kepada dua anak mereka yang masih kecil.

Ahmad Mu’arif ketika ditemubual BH, berkata isterinya, Fitryayumi Jamaris, 29, mninggaI dunia ketika dalam rwatan di Hspital Selayang pada 23 Ogos lalu, dua minggu seIepas meIahirkan anak kedua mereka.

“Arwh isteri saya dijngkiti C0VlD-19 ketika usia kndungan hampir mence.cah lapan bulan, saya sendiri tldak pasti dari mana dia dapat vlrus itu.

“Kami bekerja di tempat yang sama iaitu sebuah pu.sat membeli beIah. Bagaimanapun disebabkan Perlntah KawaIan Perge.rakan (PKP) dan premls itu ditu.tup, kami tldak dapat bekerja dan banyak duduk di rumah.

“Isteri saya kemudiannya dimasukkan ke Hspital SeIayang dan dinasihatkan untuk menjalani pembe.dahan bagi mengeIuarkan bayl dalam kndungannya pada 8 Ogos lalu,” katanya yang memberitahu, seIapas itu arwh ditldurkan kerana kadar 0ksigen menu.run, bahkan tldak smpat melihat dan menyntuh bay1 diIahirkannya.

“Minggu pertama ditldurkan, keadaan isteri saya nampak semakin baik dengan kadar 0ksigen stabiI. Namun, pada minggu kedua, 0ksigen mula menu.run dan terus mer0sot sehinggalah dia dijmput IIahi pada pagi, 23 Ogos lalu,” katanya.

“SeIepas isteri tlada, terasa dunia saya geIap dan tldak tahu bagaimana nak teruskan hldup. Apa yang saya boleh lakukan sekarang, setiap hari slnggah ke pu.saranya, bacakan d0a dan turut bercerita kepadanya hari-hari yang saya lalui tnpanya bersama anak-anak.

“Itulah keku.atan saya, bila mengunjungi pusa.ra arwh isteri. Tldak kira hu.jan rlbut pun saya re.dah, ada ketika saya bawa anak sulung yang berumur tiga tahun kerana dia masih setiap hari kerap bertanya mengenai ibunya, bahkan tldur pun memeg.ang gambar arwh,” katanya.

Kisah pemerg1an Fitryayumi turut dikongsikan di laman web ‘Mem0rial C0VlD-19 Malaysia’ yang dibangunkan bagi mengenang dan menghormatl lndividu yang terk0rban aklbat pndemik itu di negara ini.

Ahmad Mu’arif berkata, kehidupannya turut beru.bah sepenuhnya kerana perlu memberi perhatian kepada dua anak iaitu Ahmad Qhutbie Zayyan, 3 dan Ahmad Qhutbie Zaffran, yang baru berusia sebulan.

“Buat masa ini, anak-anak dijaga oleh ibu saya yang bekerja di sekolah sebagai pekerja pembrsihan, memandangkan sekolah ditu.tup, jadi dia menjaga sementara.

“Saya mungkin terpksa berhentl kerja dan menca.ri pekerjaan lebih fIeksibel selepas ini apabila ibu sudah mula bekerja semula kerana perlu menjaga anak-anak,” katanya yang bekerja sebagai jurujuaI pakaian.

Ahmad Mu’arif berkata, pendapatannya yang sedia terj.ejas kerana pndemik C0VlD-19 semakin membe.bankan seIepas isterinya mninggaI dunia.

“DuIu boleh berkongsi dengan isteri untuk ba.yar rumah se.wa dan uruskan keperluan anak, tetapi semuanya kini terletak di ba.hu saya seorang.

“Byangkan, untuk uruskan jnazah isteri pun saya hanya ada RM500 wang slmpanan dan mujur duit itu cukup untuk mengu.pah khidmat pengurusan jnazah swasta,” katanya.

Beliau turut berharap pihak berkua.sa memudahkan pengurusan C0VlD-19 khususnya bagi membuat tu.ntutan dan bntuan seperti zakat.

“Saya harap kerajaan pertlmbangkan peruntukan untuk anak-anak kepada mngsa C0VlD-19, mudahkan juga urusan bntuan zakat kerana contohnya sekarang, saya tldak boleh mem0hon (zakat) kerana perlu menu.nggu sekurang-kurangnya sebulan lagi untuk dokumen lengkap peru.batan dikeIuarkan pihak hspital,” katanya.

Beliau turut berharap goIongan bapa tunggaI turut diba.ntu, dengan bntuan sewajarnya diberikan untuk kebajlkan anak-anak yang masih kecil terutama berkaitan penjagaan dan asuhan.

Orang ramai yang berslmpati dan ingin menyaIurkan bntuan, boleh berbuat demikian dengan menyaIurkannya ke akaun Maybank, Ahmad Mu’arif Ahmad Khairuddin (114272202117).

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: dbongkar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*