Doktor Mengakui Wajah Orang Yang Selalu Bersujud Lebih Muda Dan Berseri-Seri

Kalaulah kita tahu betapa banyaknya hikmah sujud tu, tentu ramai yang sanggup berlama-lama, berbisik ayat-ayat cinta pada Maha Pencipta. Kadang-kadang kerana kekangan waktu, kita tergesa-gesa tunaikan solat. Baca surah pendek, rukuk ala kadar dan sujud pun macam kilat.

Selain kesihatan, salah satu manfaat sujud yang mungkin disukai wanita adalah kesannya untuk kecantikan muka. Baca penerangan doktor ini kepada ulama Pakistan, Shaykh Zulfiqar Ahmad yang ternyata mengejutkan!

Saya pernah berada di Muzium Udara dan Angkasa Negara, Amerika Syarikat milik Institusi Smithsonian, apabila seorang doktor mendekati saya. Dia mula bercakap dengan saya. Dia berkata, Muslim yang melakukan banyak ibadah terdapat sinaran di wajah mereka.

Saya menjawab, ya memang ada, mereka mempunyai cahaya ketakwaan. Doktor itu menjawab bahawa ada sebab kenapa wajah mereka bersinar. Lalu saya pun bertanya apa sebabnya.

Dia menjawab bahawa d4rah disalurkan kepada organ-organ manusia di bawah j4ntung dengan mudah, tetapi sukar untuk d4rah disalurkan bahagian di atas j4ntung. Itulah sebabnya, kepala tidak mendapat jumlah d4rah yang patut ia dapat.

Apabila orang-orang Muslim bersolat dan sujud, dalam kedudukan ini kepala dan muka berada di bawah jantung. Ini adalah satu-satunya cara d4rah dapat memb4njiri muka. Apabila kamu sujud lama, kamu dapat merasakan d4rah di wajah kamu.

Saya menjawab, ya boleh. Dia kemudian berkata, ia adalah peredaran d4rah setiap hari yang menjadikan muka segar.

Saya fikir sendirian, jika wanita mengetahui perkara ini, dengan bersolat wajah kekal muda, jadi, mereka akan meninggalkan krim (solek) dan akan bersegera menunaikan solat.

Dan pada hakikatnya mereka yang beramal soleh, kamu akan melihat cahaya di muka mereka. Bukan saja kesan rohani ada di muka, tetapi juga ada manfaat kepada tubuh.

Hadis riwayat Muslim menyatakan, “Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah, kerana tidaklah kamu sekali sujud kepada-Nya melainkan Dia mengangkatmu satu darjat dan mengh4pus satu kesalahanmu (dosa) darimu.”

Semoga Allah memberi kita taufik untuk meningkatkan (masa) sujud kita, berlama-lama mencium bumi agar doa sampai ke langit tinggi!

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: AP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*