Prmintaan Ter4khir Anak Kecil Ini Sgt Mnyentuh Hati. Dia Tiba² Buka Mata Dan Pndng Tepat Ke Arah Ibunya Sblm ‘P3rgi’

Tiada yang lebih memilukan hati seorang ibu yang kehil4ngan anak kesayangan di saat anak masih kecil.

Begitulah yang dirasai seorang ibu muda ini yang terpksa menerima ketentuan Illahi, berp1sah dengan anak kecil yang baru berusia dua tahun.

”Ibu tolong adik”.

Itu rintlhan terakhlr seorang kanak-kanak berusia dua tahun kepada ibunya sebelum tidak sedarkan diri dan akhirnya ‘pergi’ menghdap Illahi di H0spital Kuala Krai semalam.

Kanak-kanak berkenaan, Mohamad Aiman Mukhriz Mohamad Amirul, 2, meninggI dunia pada jam 5.20 petang akibat knser buah pinggng yang hanya diketahui selepas kem4tiannya.

Prmintaan Terakhir Anak Kecil Ini Sgt Mnyentuh Hati. Dia Tiba² Buka Mata Dan Pndng Tepat Ke Arah Ibunya Sblm ‘Pergi’

Ibu kanak-kanak tersebut, Emylia Safrina Zakaria, 21, yang tinggal di Paloh, Gua Musang berkata, kejadian berlaku terlalu cepat.

Ini apabila anak bongsu daripada dua beradik itu dikesan bernfas singkat kelmarin.

Katanya, dia menelefon Klinik Kesihatan Chiku 3, Gua Musang sebelum jururawat datang ke rumah melihat keadaan Mohamad Aiman Mukhriz lalu memintanya segera membawa kanak-kanak itu ke hospital.

”Dia terus dimasukkan ke Unlt Rwatan Rapl (lCU) dan imbasan t0mografi berkomputer (CT Scan) pagi semalam.

Dan mendapati imej seperti ketumbvhan menyebabkannya perlu dirujuk ke H0spital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.

Prmintaan Terakhir Anak Kecil Ini Sgt Mnyentuh Hati. Dia Tiba² Buka Mata Dan Pndng Tepat Ke Arah Ibunya Sblm ‘Pergi’

”Ketika menaiki ambulans menuju ke HUSM, anak saya semakin ten4t sehinggakan ambulans terpksa berp4tah balik ke H0spital Kuala Krai,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

“Anak secara tiba-tiba pandang tepat ke arah mata.”

Katanya lagi, dia kemudian memangku ke riba anaknya yang mesra dengan panggil Abby itu sambil membisikkan kata-kata sayang dan reda serta menghalalkan susu yang pernah diberikan kepada anaknya itu.

”Ketika itulah Abby secara tiba-tiba membuka mata dan memandang tepat ke arah saya.

Sebelum kemudiannya menghembvskan nfas trakhlr serta pergi menlnggalkan saya buat selama-lamanya.

”Suaranya meminta tolong “ibu tolong adik” kelmarin adalah kali yang terakhir saya dengar.

”Dia minta tolong sebab doktor cucvk tangannya dengan jarvm untuk memasukkan ubat.

Saya sudah reda walaupun begitu pantas, dia menlnggalkan kami sekeluarga,” katanya.

Jnzah Mohamad Aiman selamat dikebumlkan di Tanah Perkvburan Kampung Paloh Gua Musang selepas Isyak malam tadi.

Sementara itu di AL0R GAJAH, perjaIanan dua beradik keIuar ke kedai telah berakhir tragedi apabila kedua-dua mereka termasuk seorang kanak-kanak berusia 4 tahun mennggal dunia.

Ia seIepas motosikal ditunggangi terbabas di Jalan Air Tanai, di sini, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.15 malam itu, mngsa ZahruI Fitri Amer, 16, dan adiknya, Afiq Wafiy mninggaI dunia aklbat keced3raan par4h pada kepaIa.

Lebih memiIukan arwh Zahrul yang merupakan anak sulung manakala adiknya adalah adik bongsu.

Pmergian arwh Zahrul sangat mngejutkan ini kerana arw4h merupakan seorang anak yang lembut tutur bicara dan sangat baik.

Ketua PoIis Daerah AIor Gajah, Superintendan Arshad Abu berkata, ketika kejadian mngsa yang menunggang motosikal Yamaha Lagenda dalam perjalanan dari AIor Gajah menghala ke Ayer Paabas.

“Apabila tiba di tempat kejadian, motosikal dinaiki dua beradik itu telah terb4bas sendiri dan meIangg4r tembok batu di sebeIah kiri jalan.

“Aklbat kemaIang4n itu, mereka mengalami keced3raan prah di kepaIa dan disahkan mninggaI dunia di tempat kejadian,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

MenguIas lanjut, Arshad memberitahu, hasil soal s1asat bapa mngsa memaklumkan kedua-dua anaknya itu dalam perjalanan ke kedai.

“Pemeriksaan Ianjut pegawai penyi4sat di lokasi turut mendapati motosikal dinaiki mngsa mengalami keros4kan tervk pada bahagian hadapan dipercayai akibat rempvhan.

“May4t mngsa telah dihantar ke Hspital AIor Gajah bagi proses bed4h si4sat dan k3s disi4sat mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Salam takziah. Moga keluarganya tabah atas pm3rgian dua orang insan tersayang. Damailah di alam sana anak2 syurga.  Al fatihah.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Satkoba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*