“Saya Terlambat…” Betty Ded4h Permintaan Terakhir Harun Sebelum Dimasukkan Ke H0spital

KUALA LUMPUR: Bagaikan j4tuh dit1mpa tangga, pelakon veteran, Harun Hashim dan isterinya, Sakinah Ganjali menempuh kegetiran apabila berdepan ujian peny4kit dan kesulitan hidup ketika era pand3mik C0VID-19.

Menerusi hantaran dalam Instagram (IG), pelakon yang juga rakan seperjuangannya, Betty Banafe memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai Harun dan isteri dimasukkan di sebuah h0spital di Subang, sejak beberapa hari lalu.

Betty bertemu Harun ketika menerima bantuan program infak artis, baru-baru ini. – Foto Betty Banafe

“Saya mendapat tahu Harun diser4ng peny4kit darah tinggi, tiga hari lalu. Malah, keadaannya agak t3ruk apabila terp4ksa ditidurkan.

“Bagaimanapun, berita terkini Harun sudah sedarkan diri. Keadaan lebih membimbangkan apabila isterinya pula diser4ng peny4kit.

“Difahamkan, isterinya menghid4p peny4kit k4nser otak dan perlu pembed4han segera,” katanya kepada BH Online.

Betty atau nama sebenarnya, Betty Ibtisam Abu Bakar Banafe berkata, kali terakhir berjumpa Harun pada 25 Julai lalu.

“Saya terbabit dalam program infak artis bersama badan bukan kerajaan meng4gihkan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

“Harun antara penerima bantuan yang disalurkan. Ketika bertemu, saya lihat keadaan Harun sudah tidak sihat, malah matanya semakin kabur.

“Beliau menghadapi Glauk0ma iaitu peny4kit urat saraf mata yang boleh menyebabkan medan penglihatan pes4kit semakin sempit.

“Jika dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan but4. Saya lihat matanya sudah bertukar warna. Perkara ini diakui Harun, cuma tidak berkemampuan mahu ke klinik untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Harun diser4ng peny4kit dar4h tinggi, manakala isteri pula menghidap peny4kit k4nser otak. – Foto Facebook Sakinah Ganjali

Katanya, pelakon yang sinonim dengan watak hero drama televisyen itu membantu isterinya berniaga di Batu Caves Centerpoint sejak pandemik menular, tahun lalu.

“Setahu saya, Harun berniaga pecal sejak kerja penggambaran tidak boleh dilakukan. Dia juga membuka cawangan kedua di Sentul dan berniaga dalam talian.

“Harun minat berniaga dan isterinya pula pandai memasak. Jadi, mereka berniaga makanan barat dan tempatan seperti pecal. Dahulu, isterinya pernah buka kedai makan di Shah Alam.

“Namun, terp4ksa berhenti berniaga berikutan menjaga Harun yang pernah diuji s4kit misteri pada 1993,” katanya.

Tambah Betty, perniagaan diusahakan terkesan kerana terbiasa menguruskan perniagaan secara fizikal berbanding dalam talian.

“Harun ada menghantar mesej di aplikasi WhatsApp minta bantuan membayar sewa rumah pada 15 Ogos lalu.

“Namun, saya terlambat membalasnya kerana kesibvkan kerja. Akhirnya, saya dapat tahu Harun dan isterinya masuk hospital,” katanya.

Sementara itu, usaha BH Online menghubungi Harun gagal apabila panggilan dan mesej tidak dijawab.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber:bharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*