“Ank Dah Mula Tanya, C4ri Arw4h,”- B4lu Abam Bocey

Balu pelawak Allahyarham Abam Bocey iaitu Siti Norhidayah Mohd Ali berkongsi anak mereka Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini mencecah usia dua tahun sudah mula bertanya dan mencari bapanya.

Siti Norhidayah atau Hidayah berkata, dia mengambil pendekatan menjelaskan situasi sebenar supaya Hamzah lebih cepat faham.

“Selama ini gambar arwah sentiasa ada bersamanya. Kebetulan ada peminat bagi dia bantal yang ada gambar arwah. Kalau ikut saya keluar dan balik rumah dia akan cari bantal itu dulu. Jadi, apabila semakin membesar dia sudah bertanya mengenai arwah ayahnya.

“Memang saya akan terangkan dan tunjuk gambar arwah. Saya akan cakap ayah sudah tiada, ayah di syurga. Dia faham cakap saya. Saya juga tunjukkan video persembahan arwah. Kalau kebetulan ada program arwah keluar di TV, saya akan tunjuk dan beritahu. Saya bawa dia ke depan TV. Jadi dia lebih kenal ayah dia,” katanya kepada Harian Metro.

“Rasa rindu masih terasa walaupun tak selalu kemaskini di Instagram, tapi sentiasa ingat dia. Saya letak nama arwah Abam untuk perniagaan dijalankan pun sebab semua orang kenal dia dengan Abam. Sebab ada juga tak kenal.

“Jadi, apabila aktifkan akauan Instagram suami, tak salah untuk digunakan dan kembangkan perniagaan yang saya buat selama ini. Sekurang-kurangnya ada juga rezeki anak kami,” katanya.

Berkongsi mengenai kenangan menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama arwah, Hidayah berkata dia sentiasa teringat ketika setiap kali membuat persiapan hari raya.

“Ini tahun kedua kami beraya tanpa arwah. Macam tahun lepas pun, saya lebihkan kepada persiapan Hamzah. Saya nak gembirakan dia.

“Kalau bercakap mengenai hari raya, saya akan teringat persiapan dibuat arwah. Kami bersama-sama pergi beli barangan dapur, beli baju raya dan buat lemang. Selepas arwah tiada, saya buat sendiri.

“Kalau makanan kegemaran arwah pula, dia suka rendang ayam dan daging. Macam tahun lepas saya tetap buat untuk hidangan keluarga. Insya-Allah raya kali ini pun buat juga. Saya nak kenangan bersama arwah itu sentiasa ada,” katanya.

Allahyarham Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan disahkan meninggal dunia pada 10 Februari tahun lalu

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Diari Maklumat

Sumber :  dnq.pw

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*