IKEA Diboikot Kerana Beg Pelangi, Sokong LGBTQ?

Baru-baru ini seorang wanita menjadi perhatian ramai apabila meluahkan rasa kesalnya terhadap gedung membeli belah IKEA yang mengeluarkan beg bermotif pelangi.

Wanita tersebut telah memuat naik posting di laman sosial Twitter;

“Adakah IKEA mahu melihat Malaysia punya kuasa bo1kot? Turunkan poster ini atau kami tidak akan membeli apa-apa di IKEA,” sambil menyebut nama gedung membeli belah popular itu.

Maka, ramailah yang menyokong saranan wanita tersebut, namun dalam masa sama gedung tersebut masih dipenuhi pelanggan dan khabarnya stok barangan juga banyak yang habis!

Difahamkan IKEA mengeluarkan beg berwarna pelangi tersebut untuk kempen mereka yang memberi sokongan kepada komuniti LGBTQ di Amerika Syarikat.

Sebanyak 30 peratus hasil jualan daripada jualan beg itu akan disumbangkan bagi tujuan hak asasi manusia berkait komuniti LGBTQ.

Bagaimanapun tinjaun Nak Cakap Sikit di laman web rasmi IKEA mendapati kempen sempena Pride Month itu tidak melibatkan cawangan di Malaysia sebaliknya hanya di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Ireland.

Ni Nak Cakap Sikit, selepas wargamaya di Malaysia meng4ncam untuk melancarkan bo1kot terhadap gedung kelengkapan rumah ini (sekiranya banner tidak diturunkan) adakah ia akan berjaya?

Apakah perlu bo1kot dilancarkan sekiranya hasil pembelian pelanggan di negara ini tidak disalurkan kepada kempen tersebut?

Tepuk dada, tanya hati!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Gempak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*