Penerima BSH Boleh Tuntut Khairat Kemat1an RM1,000

PENERIMA Bantuan Sara Hidup (BSH) berhak mendapat bantuan khairat kemat1an sebanyak RM1,000.

Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, tuntutan itu boleh dibuat melalui pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Selain itu, menurutnya, penerima BSH juga secara automatik mendapat MySalam, iaitu skim perlindungan sosial kesihatan bagi meringankan beban perubatan ditanggung sekiranya dikenal pasti mempunyai antara 45 jenis penyakit kritikal.

“Antara faedah perlindungan ialah RM8,000 akan dibayar kepada mereka yang di diagnosis oleh hospital dan pusat perubatan bertauliah bagi 45 jenis penyak1t kr1tikal.

Mereka juga berhak dilindungi apabila dimasukkan ke hospital sebanyak RM50 sehari bagi tempoh 14 hari sebagai meringankan beban kewangan semasa sak1t,” katanya dalam kenyataan di Kota Kinabalu hari ini.

Abdul Rahim berkata, penerima BSH di luar bandar dan pedalaman khususnya di Sabah dan Sarawak perlu mendapat maklumat mengenai pelbagai lagi faedah sampingan daripada kerajaan Persekutuan yang boleh dimanfaatkan bagi meringankan beban.

Beliau berkata, masih ramai penduduk layak di kawasan berkenaan belum menerima bantuan BSH terutama bagi mereka yang tidak memiliki akaun bank.

Justeru, Abdul Rahim berkata, Kementerian Kewangan akan melaksanakan beberapa kaedah baharu bagi menyampaikan bantuan tunai kepada penduduk di kawasan terbabit, selain program turun padang dilakukan oleh Jabatan Perbendaharaan dan LHDN.

“Ini termasuk menambah kiosk mesin juruwang automatik (ATM) Bank Simpanan Nasional (BSN) serta melantik Pos Malaysia Berhad sebagai ejen BSN sebagai kemudahan penduduk luar bandar,” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariMaklumat

Sumber: Hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*